1 ekor ikan cencaru sederhana besar (belah belakang jgn putus)
2 biji bawang merah
1 1/2 biji cili merah
secubit garam
sebelah kelapa parut
Cara:
- Belah belakang ikan dan bersihkan. Sapukan serbuk kunyit dan garam pada luaran ikan. Ketepikan.
- Tumbuk lumat bawang merah, cili masak, garam.
- Campurkan kelapa parut dan gaulkan dengan bahan2 ditumbuk tadi.
- Sumbatkan dibelakang ikan dan bakar.
Bahan untuk air asam:
1/2 cawan air asam jawa pekat
sebelah bawang besar – potong dadu
3/4 biji cili api – hiris halus
sebelah tomato – potong dadu
sedikit belacan
gula dan garam (kuantiti garam mesti sikit dr gula)
Cara:
- Masukkan gula dan garam dalam air asam jawa. Kacau sehingga gula larut. Air asam tu seeloknya suam. Cepat sikit gula larut.
- Masukkan semua bahan2 lain dan kacau sambil tekan/tenyeh2kan bahan2 tu semua.
- Rasakan dan tambah la apa yg kurang.
Oleh : Mama Jenn
No comments:
Post a Comment